nacionalisme constitucionaliste a Mastercheff i a la TV estatal pública

Ir abajo

nacionalisme constitucionaliste a Mastercheff i a la TV estatal pública

Missatge por Portalcat el Dj Gen 07, 2016 12:17 pm

Les televisions estatals construeixen 'nació espanyola' i 'unitarisme'Gerard Sesé @gerardsese .- Àlvar Peris, professor de Comunicació Audiovisual en la Universitat de València i col•laborador habitual de revistes com Caràcters i Lletres Valencianes publicarà la seva tesi doctoral al febrer. Pretén explicar com els mitjans estatals cosntrueixen 'nació espanyola' a través dels seus continguts. La seva trajectòria investigadora inclou estades a Duke University, als Estats Units, i a la University of Nottingham, al Regne Unit. El seu treball se centra en la construcció de les identitats mediàtiques, amb especial atenció al discurs televisiu i a Internet. Parlem amb ell sobre la seva tesi ila importància dels mitjans de comunicació en la influència de la societat.


Al novembre va sortir un article la Revista de Recerca i d'Anàlisi de la Societat que parla del nacionalisme espanyol a programes com Masterchef...

Si, és un article al darrer número de la revista. Com a tota revista científica, fa un parell de números l’any i tenen una periodicitat llarga. En aquest sentit, és un article que parla sobre la tesis que presentaré al febrer.

I en aquesta tesi només t’has basat en Mastercheff o en altres programes?

Aquest programa forma part d’un tot dins la meva tesi doctoral. Aquest és un exemple pràctic on es desenvolupa la teoria que s’explica en la tesi: intento explicar com la TV construeix la identitat nacional, sobretot la identitat nacional d’estat, i Mastercheff és un molt bon exemple.

Però n’hi ha d’altres, altres programes… me’n pots avançar algun?

I tant! A veure, he treballat, sobretot, l'entreteniment televisiu. Hi ha diferents àmbits: la telerealitat (no ficció) com pot ser Mastercheff però hi ha els talkshows com Sálvame que sí que hi ha un cert imaginari espanyol que participa d’uns certs elements que jo qüestione i que fan referència a una concepció de la nació espanyola de caràcter més tradicional i que xoca, d’alguna manera, amb altres formes més contemporànies. De fet, és una manera de ferque els polítics ja han volgut dur a terme des de la constitució espanyola fins a l’actualitat.

I la ficció?


Està més treballada. De fet, ja s’han fet alguns estudis a TV3 on també s’hi ha construït la nació catalana a través de la TV. D’aquesta manera hem volgut visualitzar que la televisió espanyola també, tant la pública com la privada, construeix ‘nació espanyola’.

Bon apunt! Moltes vegades s’ha criticat TV3 per ser 'molt nacionalista'. Però també passa a televisions espanyoles…

Efectivament. Però fixa’t: la nació també es construeix amb sèries que passen en l’actualitat. Programes on es fan reflexions sobre la llengua, com es configura la societat, com són els catalans, quina manera de pensar tenen sobre qualsevol conflicte social que ens afecta. I en aquest sentit Espanya fa exactament el mateix.

És possible que aquest fos un dels motius que es va voler tancar el Tv3 al País Valencià…


Clar. Nosaltres podem tenir una afinitat amb els catalans i que ens sembli bé que al mapa del temps hi apareguin els Països Catalans. Però pot haver-hi gent que no ho comparteixi i això són visions sobre el nacionalisme que poden entrar en conflicte, usats a la petita pantalla.

I això qui ho decideix? Com es fa?


Jo no crec que Mastercheff sigui un producte nacionalista de manera conscient. Sí que construeix nació espanyola i té elements que formen part de la nació més tradicional o constitucionalista com l’aparició de l’exèrcit o l’ús dels espais geogràfics (no es visita Catalunya) i els convidats que tenen… és una visió parcial i particular de la nació espanyola que es contradiu amb una visió més plurinacional…

No hi ha intencionalitat… però?


No ho crec. És una cosa naturalitzada. Alguns autors anomenen aquest fet com a nacionalisme banal, donar per fet les coses, allò que és ‘normal’.

Parles d’un ús d’un nacionalisme modern… què és això?

Sí perquè per construir aquesta idea s'usa un format televisió global. No és un format ranci ni caspós. És atractiu, amb elements de televisió global, un concurs, un talentshow on tothom entén la dinàmica del concurs i que es tracta entreteniment…

Però potser no és del tot dolent que una TV ofereixi cohesió nacional… el problema és que Espanya té moltes nacions i clar… se’n pot fer un ús totalment unitarista com dius…


No ho fan conscientment, vaja, crec que no, però no hi són representades les diferents nacions de l’estat, efectivament.

Per tant, seria bo que tornés Canal9, no?


És bàsic! No tenim mitjans en la nostra llengua. A la TDT hi ha més de 60 canals i cap en català/valencià: és una pèrdua cultural, lingüística i, fins i tot, industrial: tenim un 90% del sector audiovisual a l’atur… el país necessita tenir mitjans públics. Ah, i també més ordenats. El tancament també és fruit dels errors de la política comunicativa dels governs del partit popular… és un desastre!

Una manera moderna de construir la nació...

És clau en el concepte d’un nacionalisme modern aquell que mescla el jo global i el jo nacional. L’ús de la gastronomia està molt ben vista. La gastronomia espanyola té reconeixements arreu i utilitzar aquest element com a 'Marca Espanya' és un ús modern que fa la nació apropiant-se d’un element que pot ser més plural. Tant cuiners catalans com bascos no se n'amaguen i s’han acollit a la gastronomia espanyola com un fenomen global. Hi ha un talent innegable però se’n pot fer un ús polític i aquest és un bon exemple del que vull explicar a la meva tesi.http://www.directe.cat/entrevista/464018/les-televisions-estatals-construeixen-nacio-espanyola-i-unitarisme
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum