elements contaminants de productes quotidians + llibre en PDF

Ir abajo

elements contaminants de productes quotidians + llibre en PDF

Missatge por Portalcat el Dc Nov 13, 2013 11:25 am

Una campanya pressiona les autoritats europees perquè eliminin els elements contaminants de productes quotidians
Els moviments ecologistes prossegueixen actuant per eliminar els disruptors endocrins (EDC) de la nostra vida quotidiana. Des de setembre, està en marxa la campanya Europa Lliure de substàncies químiques, on hi participa una coalició de més de 31 organitzacions de tota Europa: associacions de consumidors, de defensa de la salut pública i professionals de la salut, ecologistes i grups de dones i sindicats.

Dolores Romano, d’Ecologistes en Acció, va estar representant la seva entitat a Brussel·les, on es van fixar els objectius de la iniciativa: “per una banda, conscienciació pública i, per l’altra, pressió política per reduir l’exposició de la població i del medi ambient a aquestes substàncies que alteren el sistema hormonal”. D’una d’elles, el Bisfenol A (BPA), la comunitat científica accepta avui que és un dels factors externs que juntament amb el tabac incrementen el risc d’aneuploïdia (alteració cromosòmica) en els fetus de dones embarassades exposades. Una de les aneuploïdies més conegudes és la del síndrome de Down.

És un tema desconegut per a la majoria de la població, hi ha un buit en els mitjans i mesures com aquesta pretenen ficar-hi remei. Romano apunta que en tot cas la finalitat última és “aconseguir els canvis normatius necessaris per protegir a la població dels danys ocasionats pels disruptors endocrins i no s’aconseguirà sense la conscienciació ciutadana”. L’ecologista considera que, enguany i el 2014, les institucions europees i els Estats han de prendre decisions importants per regular aquestes substàncies. Entre d’altres, “s’ha de revisar l’Estratègia Europea sobre alteradors hormonals, establir criteris per identificar quines substàncies són EDC, i així fer-ne efectiva la seva eliminació en aquells productes que els Reglaments europeus prohibeixen el seu ús com els plaguicides. També caldrà prendre decisions pel que fa a la seva presència en equipaments mèdics, cosmètics i d'altres”.

La campanya de Vivo Sano, també signant d’aquesta, busca eradicar el BPA d’aquells objectes que estiguin en contacte amb aliments. Aquesta iniciativa va més enllà en quant a l’objectiu. “Demanem que s’eviti l’exposició a totes les substàncies amb capacitat d’alterar el sistema endocrí. L’alimentació és una de les fonts d’exposició més important, d’aquí la importància que s’eliminin dels plaguicides i dels plàstics en contacte amb aliments. No són les úniques vies per les quals ens arriben aquests tòxics, hi ha també un ventall ampli de productes de cosmètica i higiene personal, així com altres productes de consum quotidià”, explica Romano.

En general, nosaltres no sabem si el que comprem conté EDC o no, perquè en general l’etiquetatge no ho diu. Aquest desconeixement és un dels aspectes que pretén solucionar la campanya demanant a les autoritats que obliguin les empreses a informar-ne. Per això, demanen a la gent que enviïn fotografies preguntant a les agències reguladores si els articles amb els quals apareixen presenten contaminants.

Arxiu en PDF del llibre Disruptores Endocrinos, de Dolores Romano

http://directa.cat/sites/default/files/Disruptores%20endocrinos.pdf


http://www.setmanaridirecta.info/noticia/entitats-ecologistes-defensa-salut-publica-llencen-una-campanya-l%E2%80%99ambit-europeu-pressionar-l
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Re: elements contaminants de productes quotidians + llibre en PDF

Missatge por Portalcat el Dc Nov 13, 2013 11:26 am

Plàstics sense control


El fons de garantia dels dipòsits, les etiquetes dels productes que comprem o les llaunes i els plàstics que envasen els aliments que consumim. En ple segle xxi, les persones acceptem com a segures coses que potser no ho són tant. De manera pueril, creiem que tot està sota control i els elements enumerats, com tants d’altres, ens aporten seguretat. Tanmateix, quan aprofundeixes en qualsevol d’aquestes àmbits, t’adones que la seguretat que havíem assumit no és certa i topes amb ombres i dubtes que fan que trontolli.

Carlos de Prada, responsable de la campanya Hogar sin Tóxicos de la Fundación Vivo Sano, explica que “això és el que succeeix en la regulació de substàncies químiques com el bisfenol A (BPA), on el que s’ha imposat fins avui és el far west, el descontrol”. I dóna una dada aclaridora: de les 143.000 substàncies sintètiques que s’han produït fins avui, menys de l’1% han estat avaluades pel que fa als possibles efectes que poden tenir sobre la salut de les persones o el medi ambient.

El BPA, però, se situa en el punt de mira de les crítiques per la seva perillositat. Present a les ampolles, el material informàtic o l’aire que respirem, l’Organització Mundial de la Salut i l’Agència de Seguretat Alimentària francesa han elaborat informes que alerten dels efectes que té sobre la salut, també en nivells baixos. La gran indústria del plàstic és qui promou aquest component: “Una patronal gegantina, on participen grans multinacionals com Bayer i General Electric Plastics, en el cas de l’Estat espanyol”, indica De Prada. A Cartagena, per exemple, hi ha una de les fàbriques de producció de BPA més grans d’Europa.

La indústria paga els estudis

L’organisme que hauria de vetllar perquè aquestes substàncies no afectessin la nostra salut és l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESA). Segons De Prada, l’agència espanyola segueix les directrius que marca l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA en les sigles en anglès). L’autoritat europea ha establert un nivell suposadament segur d’exposició al BPA basant-se en dos estudis pagats per la indústria química i provats en rates. Entre els autors de l’estudi, hi ha persones vinculades a empreses com la companyia química-farmacèutica Bayer o la petroliera Shell. “A més, són treballs molt qüestionats per la comunitat científica pel que fa a la metodologia, ja que usen ratolins malgrat la poca sensibilització d’aquests rosegadors al BPA. Per altra banda, hi ha més de 200 treballs eleborats per les autoritats mundials en la investigació d’aquesta substància que consideren que, per sota dels nivells suposadament segurs, també es poden produir alteracions.”, diu De Prada. El responsable d’Hogar sin Tóxicos continua relatant que “en aquests moments, més del 90% dels estudis fets amb finançament públic mostren que, en nivells baixos de concentració, es produeixen efectes. Llavors, cal que ens preguntem per què les agències reguladores públiques presten més atenció als pocs estudis finançats per empreses privades que als centenars d’estudis pagats per centres d’investigació públics. El tema és escandalós. Aquests catorze estudis s’utilitzen per dir que hi ha una controvèrsia i, per unes raons molt estranyes i dubtosament científiques, les agències els usen per fixar els nivells legals”.

Coincideix amb ell Daniel López, d’Ecologistes en Acció, que afirma que “aquests organismes reguladors estan més al servei dels interessos econòmics que de la preservació o la defensa de la salut pública. Si no s’actua és per una única raó, diners. Els comptes de resultats de les empreses estan per davant de la salut de les persones”. Ambdós denuncien que tenim uns nivells legals molt elevats d’exposició (0,05 mg per cada kilogram de pes corporal), que no s’han establert aplicant el que sap la ciència, sinó a partir d’una altra sèrie de qüestions, que van molt bé perquè certes indústries no hagin de substituir algunes de les substàncies que utilitzen.
Una substància omnipresent

L’informe sobre aquest contaminant elaborat per Hogar sin Tóxicos adverteix de la seva omnipresència en la vida quotidiana. El BPA és una substancia química present en el plàstic policarbonat, molt usat a les ampolles d’aigua reutilitzables, les carcasses d’ordinadors, els DVD i els discos compactes. També es troba a les resines epoxi amb què es recobreixen molts recipients i envasos que estan en contacte amb aliments i begudes, com ara les llaunes, on s’usa per evitar els efectes de l’oxidació i la corrosió. I més encara: els fars dels cotxes, les canonades d’aigua potable, els vidres antibales i les pintures també en contenen. Un gran nombre d’estudis han mostrat que part del BPA passa a les begudes i els aliments que està aïllant i que la proporció és molt més gran quan el recipient s’escalfa. Entre les altres vies d’accés al nostre organisme, trobem la inhalació, donada la seva presència en la pols domèstica i en l’aire d’edificis com les llars d’infants. De fet, algunes investigacions dutes a terme a Alemanya o els Estats Units asseguren que tota la població està afectada pel BPA. Això és així perquè, tot i ser una substància que no persisteix especialment en l’organisme, la seva omnipresència en la vida quotidiana fa que en renovem constantment l’exposició.

La utilitat per damunt de tot

Una de les característiques de la nostra societat és que, constantment, ens ofereix coses que suposadament faran que la nostra vida sigui més fàcil o més còmoda. Sovint, però, els productes que han de millorar el nostre dia a dia se’ns tornen en contra. “El que tenim ara és que les empreses dissenyen una substància per a un ús concret –com ara que no s’enganxi un bistec a la paella, que seria el teflon– i, directament, es posa a la venda, sense que prèviament s’hagin estudiat els possibles efectes que pot tenir. No s’actua per maldat necessàriament. És una barreja de negligència, arrogància, ignorància i corrupció. La maldat apareix quan les indústries posen traves per restringir els usos o retirar determinades substàncies del mercat. Hi ha hagut casos de substàncies que, durant molt temps, s’ha sabut que tenien efectes nocius –seria el cas de pesticides com el DDT– i s’ha contractat empreses de gestió de l’opinió pública per silenciar qüestions o negar dades que estaven costant la vida a molta gent”, comenta de Prada. El naturalista indica que, al cap i a la fi, vivim en un planeta on tot el que fem servir acaba als organismes vius, cosa que pot tenir efectes molt perillosos.

França, Dinamarca i Noruega ja prenen mesures

La campanya Hogar sin Tóxicos demana eliminar la presència del bisfenol als recipients d’aliments i begudes, que és la principal via d’entrada d’aquesta substància en el nostre organisme.

Posen el cas de França, on, el desembre passat, l’Assemblea Nacional va aprovar –per majoria absoluta– eliminar el BPA de qualsevol tipus d’aliment i beguda. La llei entrarà en vigor a partir de 2015 i, fins llavors, els productes que portin BPA ho hauran d’indicar a l’etiqueta. Això és el que demanen la campanya, Ecologistes en Acció i les altres entitats signants. “Ho volem portar al parlament perquè sabem que el que no està normativitzat no és més que una declaració de bones intencions o de bona conducta i no es compleix fins que hi ha una normativa executòria”, afirma López. L’informe ja ha arribat als grups polítics i, de moment, Izquierda Plural i el Partit Socialista han presentat dues proposicions no de llei al Congrés. A més de França, Dinamarca o Noruega també estan prenent mesures independentment de l’Agència Europea.

Un disruptor endocrí desaconsellat per l’OMS

L’Agència de Seguretat Alimentària francesa va elaborar un informe on adverteix que, en experiments amb animals, es veu una associació dels nivells baixos de BPA amb quists ovàrics, hiperplàsia de l’endometri, avançament de la pubertat, efectes en l’esperma, en la formació de les neurones i sobre la glàndula mamària, malalties cardiovasculars, diabetis, avortaments espontanis, alteracions de conducta, dèficit d’atenció, obesitat o el desenvolupament d’alguns càncers hormonodependents.

Fa pocs mesos, l’OMS va fer un informe sobre disruptors endocrins, substàncies que afecten el funcionament correcte de les hormones, on demanava que es reduís l’exposició humana a aquestes substàncies i el BPA és el disruptor endocrí més estudiat. Dins el cos, es comporta com les hormones femenines (estrògens), per això es diu que és estrogènic.
Però el BPA no està sol. Dins nostre, podem tenir centenars de substàncies tòxiques. Per tant, es podria produir un efecte sumatori, que, de fet, s’ha estudiat de manera concreta en un grup de substàncies on s’incloïa el BPA, amb resultats dramàtics segons la Fundación Vivo Sano.

Prohibit en biberons

L’any 2011, la Comissió Europea va prohibir la presència del BPA als biberons i altres recipients destinats a l’alimentació infantil. De Prada ho considera una mesura molt parcial, tan sols un primer pas. “També caldria fer-ho en articles no dirigits a ells”, comenta. El responsable de la campanya per limitar l’ús del BPA es mostra més preocupat encara pels efectes sobre els fetus i els embrions en formació en les dones embarassades. “Se sap que aquests contaminants, que tenen acció d’alteradors hormonals, poden tenir efectes molt més profunds i severs quan l’exposició es dóna durant el desenvolupament embrionari, perquè s’estan formant els òrgans i les funcions de la futura persona i qualsevol canvi que es produeixi pot tenir conseqüències d’adults”. Actualment, les dones embarassades no tenen cap protecció respecte al BPA i l’Organització Mundial de la Salut adverteix que s’han mesurat concentracions elevades al cordó umbilical i al líquid amniòtic fetal. De Prada lamenta que no s’estigui aplicant el principi de precaució que estableix la Comissió Europea. “Totes les coses en ciència sempre es podrien estudiar més, però el cert és que, a dia d’avui, hi ha una base científica suficient que adverteix de la perillositat del BPA i cal aplicar certes restriccions en lloc d’estar esperant una confirmació absoluta”.

http://www.setmanaridirecta.info/noticia/plastics-sense-control
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Re: elements contaminants de productes quotidians + llibre en PDF

Missatge por Portalcat el Dc Nov 20, 2013 12:37 pm

Conservantes peligrosos


Hace años la gente conservaba los alimentos con humo, sal, vinagre u otras plantas antimicrobianas y todavía no existían los alimentos transgénicos, ni tampoco los aditivos. A medida que la química ha ido avanzando este modo natural de conservación ha ido dando paso a otros, menos naturales, como la inclusión de conservantes, colorantes y aditivos artificiales en nuestros alimentos. Los aditivos son sustancias incluidas en los alimentos para mejorar sus propiedades físicas, darle un sabor diferente, mantenerlo conservado durante mas tiempo, dar color de forma artificial, mejorar su aspecto de presentación y mantener unas propiedades espesantes determinadas.

Nadie sabe realmente los riesgos, o consecuencias reales, que pueden provocar en nuestro organismo, ya que actualmente no se conoce ningún estudio científico que avalen estos datos, aunque cada vez son mas las asociaciones que publican artículos al respecto. Incluso hay algún artículo relacionado con estudios británicos sobre la posible relación entre el consumo de ciertas golosinas y la hiperactividad infantil. Tampoco clarifican mucho las cantidades que se deben consumir para que realmente resulten peligrosas al organismo, por ello lo recomendable es intentar seguir una dieta lo mas natural posible y basándose en alimentos frescos.

La listas que se publican son algo largas para poder exponerlas del todo en un artículo solo, así que prefiero centrarme en los mas peligrosos incluidos en todo producto dedicado al consumo infantil, puesto que es este punto el mas preocupante, dado que los niños están en pleno proceso de crecimiento y formativo, con lo que una mala alimentación puede provocar serios problemas de salud.

Galletas, helados, productos de pastelería y caramelos. Los colorantes mas peligrosos.
º E102. Puede producir asmas, alergias y eczemas, si se mezcla con analgésicos como la aspirina por ejemplo.
º E105. Provoca alergias si se mezcla con analgésicos.
º E107. Mismos efectos que el E110.
º E110. Provoca alergias si se mezcla con analgésicos. Causa urticaria y asma.
º E122. En experimentos sobre ratones, se observaron anemias, linfomas y tumores.
º E123. Puede producir cáncer
º E125. Produce alergias mezclado con analgésicos, hipertiroidismo y fototoxicidad.
º E128. Produce alergias
º E130. Es un potencial cancerígeno. Produce alergias y urticaria en pocos minutos.
º E131. Cancerígeno. Provoca alergias y urticaria
º E171. puede bloquear la respiración celular, en especial en riñones e hígado.

Aperitivos, sidras. Los colorantes mas peligrosos

º E120. Muy peligroso, en especial para los niños si se mezcla con analgésicos. Se han detectado en experimentos hechos en ratas, una disminución del crecimiento y proliferación del tejido del bazo en los conejos. Produce hiperactividad en los niños.

Zumos de fruta. Los conservantes mas peligrosos.

º E220. Provoca irritaciones del tubo digestivo. Hace inactiva la vitamina B1 y su consumo prolongado puede producir avitaminosis (carencia de vitaminas en el organismo), provoca dolores de cabeza y vómitos.
º E221. Sulfato de sodio. Lo mismo que E220.
º E222. Bisulfito de sodio. Lo mismo que E220.
º E223. Disulfito de sodio. Lo mismo que E220.
º E225. Disulfito de calcio. Lo mismo que E220. Muy peligroso para los asmáticos.
º E226. Sulfito de calcio. Lo mismo que E220.
º E227. Bisulfito de calcio. Lo mismo que E220.

Tratamiento superficial de la fruta. Los conservantes mas peligrosos.

º E230. Difenilo . Actúa como antimicótico para el tratamiento superficial en los cítricos y en los plátanos. Este producto penetra en los frutos y no se puede eliminar al lavarlos. Provoca afecciones renales y hepáticas. Puede producir irritaciones en los ojos y en la nariz. Peligroso, sobre todo, en enfermos y niños.
º E231. O-fenilfenol. Lo mismo que E230.
º E232. O-fenilfenolato. Lo mismo que E230.
º E233. Tiabendazol. Lo mismo que E230.

Embutidos. Los conservantes mas peligrosos.

º E250. Nitrito de sodio. Destructor potencial de glóbulos rojos, cancerígeno. Puede provocar accidentes vasculares.
º E251. Nitrato de sodio. Lo mismo que E250.
º E252. Nitrato de Potasio. Lo mismo que E250.

Estos son algunos de los conservantes marcados como mas peligrosos, el listado es algo mas extenso, por lo que se podría recomendar ir a las fuentes y ampliar información.


http://www.pequesymas.com/nutricion/conservantes-peligrosos
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Re: elements contaminants de productes quotidians + llibre en PDF

Missatge por Contenido patrocinado


Contenido patrocinado


Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum