el País Valencià té un deute públic del 29,4% del PIB, dues vegades i mitja el seu pressupost.

Publicar un tema nou   Respondre al tema

Ir abajo

el País Valencià té un deute públic del 29,4% del PIB, dues vegades i mitja el seu pressupost.

Missatge por Portalcat el Dt Set 17, 2013 10:28 am

La reforma del sistema de finançament, inajornable segons els experts de les corts

Xifra el deute històric de l'estat amb el País Valencià en 13.500 milions

La comissió d'experts designada per les Corts Valencianes considera imprescindible una reforma profunda del sistema de finançament. Ho va explicar ahir Francisco Pérez, que féu públic l'informe 'Criteris i propostes per a un nou sistema de finançament autonòmic'. Segons l'estudi, el deute històric de l'estat espanyol amb el País Valencià és de 13.500 milions d'euros.

El comitè diu que si bé la insuficiència financera és la clau en l'endeutament valencià, 'el deteriorament és tan gran que calen actuacions complementàries' a la revisió del finançament.

Francisco Pérez va atribuir un 45% del deute al sistema de finançament. Segons el document, el País Valencià té un deute públic del 29,4% del PIB, dues vegades i mitja el seu pressupost.

Sense corregir aquestes febleses, va dir Pérez, els valencians 'no podran gaudir de les mateixes oportunitats en l'accés als serveis públic i els serà més difícil de recuperar el creixement i l'ocupació'. L'informe proposa de crear un fons de reserva que asseguri l'estabilitat temporal dels recursos dedicats als serveis públics i que sigui compartit per totes les autonomies.

Així mateix, proposa una revisió del sistema de finançament que inclogui allò que anomenen 'tram de suficiència competencial autonòmica', que garanteixi uns recursos a cada autonomia d'acord amb les seves necessitats anuals i amb un fons de contingència per a cada autonomia. Els experts també preveuen un 'tram d'autonomia', en què cada territori podria decidir si tenir capacitat tributària per a finançar polítiques diferenciades o bé mantenir l'actual sistema de tributs.

El sistema preveu que l'estat compensi amb les autonomies els deutes que sosté a causa del mal finançament actual. Els experts assenyalen que cal mantenir els concerts econòmics del País Basc i Navarra, tot i que revisant la quota de les contribucions. Així mateix, proposen que hi hagi un fons de compensació interterritorial al qual les autonomies podrien recórrer per finançar polítiques de creixement.

Segons aquesta anàlisi, dels prop de 13.500 milions de deute de l'estat espanyol amb el País Valencià, uns 10.918 milions corresponen a l'infrafinançament i 2.500 a les càrregues financeres derivades del deute contret a causa del mal finançament. Per tant, de l'actual dèficit de 29.471 milions, el País Valencià en tindria uns 15.468 milions amb un finançament més just.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4144170/20130917/reforma-sistema-financament-inajornable-experts-corts.html
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
Pots respondre a temes en aquest fòrum