1.060 empreses catalanes es domicilien a Madrid en tres anys

Ir abajo

1.060 empreses catalanes es domicilien a Madrid en tres anys

Missatge por Portalcat el Dt Ago 20, 2013 11:54 am

La baixa fiscalitat, el dumping i les polítiques liberals en serien la causa


El conseller d'Economia i Hisenda de la comunitat de Madrid, Enrique Osorio, s'ha vantat aquest dilluns de representar una comunitat que atrau les empreses catalanes. Segons un informe que ha presentat, un total de 1.060 empreses registrades a Catalunya han canviat el seu domicili social a la comunitat de Madrid en els últims tres anys. Aquesta xifra representa el 21,4% de les prop de 5.000 empreses que, des del 2010, han abandonat les comunitats on estaven domiciliades per ubicar-se a Madrid.

La segona comunitat amb major nombre d'empreses que han decidit canviar el seu domicili social a Madrid és València amb 784, seguida d'Andalusia amb 763. Aquestes xifres surten d'un informe que recull les dades del Butlletí Oficial del Registre Mercantil, (BORME).

El mateix informe sosté que el 60% de les empreses que al llarg dels darrers tres anys han canviat el seu domicili social a la comunitat madrilenya tenen una facturació inferior als cinc milions d'euros anuals mentre que el 9,5% en factura més. Hi ha un 30% de les que se'n desconeix la facturació. De les que facturen més de 5 MEUR, el 25% procedeix de Catalunya, segons l'informe.

Per al conseller d'Economia i Hisenda de la Comunitat de Madrid, aquestes dades demostren que "la barreja entre les polítiques liberals basades en l'austeritat i l'estabilitat pressupostària, les polítiques de rebaixes selectives i la reducció de traves burocràtiques per a la posada en marxa de nous negocis, genera un entorn més favorable a la nostra regió per a les empreses".

Així mateix, Madrid apunta que és la comunitat que més aposta per l'estranger, amb una inversió de 6.915 MEUR l'any 2012, el que representa un 63% de la inversió de les empreses de l'estat espanyol a l'exterior. A la comunitat madrilenya la segueix Cantabria amb 1.593 MEUR i Catalunya amb 1.239 milions.


http://www.naciodigital.cat/noticia/58121/1060/empreses/catalanes/es/domicilien/madrid/tres/anys
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Re: 1.060 empreses catalanes es domicilien a Madrid en tres anys

Missatge por Portalcat el Dl Ago 26, 2013 10:15 am

El CCN afirma que si Madrid capta empreses catalanes és per “l’efecte capitalitat” i l’acusa de fer “competència deslleial”

El Cercle Català de Negocis explica que un estudi d’ESADE recull que moltes multinacionals valorarien positivament que Barcelona fos capital d’un Estat

Barcelona. El Cercle Català de Negocis respon un cop més amb dades a la mà afirmacions polítiques sense rigor. Les darreres les ha fet el conseller d'Economia i Hisenda de la comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, que s’ha ventat que la seva comunitat ha atret de Catalunya un 21% de les empreses que han emigrat des de la seva comunitat d’origen fins a Madrid. Les declaracions d’Ossorio les ha aprofitat la caverna mediàtica per suggerir que la fuga de firmes catalanes és culpa del procés sobiranista, tal i com recull avui l’editorial del diari ABC.

Pel CCN, si bé Ossorio reconeix que el motiu d’atracció és la baixa fiscalitat a les empreses que ofereix Madrid, fa trampes en no dir per quin motiu pot oferir aquest tracte preferent. Segons el Cercle Català de Negocis, Madrid es beneficia del que anomena “efecte capitalitat”, cosa que li permet “fer la competència deslleial a la resta de territoris de l’Estat”. Aquest efecte fa que, en primer lloc, Madrid rebi de l’Estat espanyol “molts més diners que qualsevol altre comunitat per invertir en infraestructures, cosa que suposa un greuge comparatiu intolerable”. Cal tenir en compte que Madrid es beneficia de les inversions estatals que reben la consideració d’interès general, com la construcció de la T4. En aquest cas, la despesa de construcció de la terminal només li costa a Madrid un 20% perquè la despesa es reparteix entre tot l’Estat, però la comunitat madrilenya se’n beneficia al 100% del seu ús.

Més conseqüències d’aquest “efecte capitalitat” és que bona part del que Madrid recapta prové de les nombroses empreses que tenen la seva seu emplaçada a la capital de l'Estat encara que tinguin els centres de treball distribuïts arreu de la península. Mirem els impostos. Segons les dades publicades en l'informe de recaptació tributària corresponent a l'any 2012 l'AEAT va recaptar 33.230,5 milions d'euros a Catalunya, el 19,7% del total a nivell estatal, que van ser 168.566,6 milions d'euros (incloent-hi el IRPF, l'Impost sobre Societats, l'IVA, l'Impost sobre la Renda dels No Residents, els impostos especials i altres taxes). A la comunitat de Madrid, la recaptació dels principals impostos va arribar als 79.146,5 milions d'euros el 2012, el 46,9% del total estatal. Això suposa més del doble de l'ingressat a Catalunya, en concret, 2,38 vegades més, una proporció que es manté més o menys estable en els últims anys quant, sorpresivament, el PIB generat és superior a Catalunya; per tant, els impostos recaptats a Madrid no són producte de l'esforç fiscal de la seva gent, com passa a Catalunya, sinó un simple fet geogràfic i polític.
Per què Catalunya no pot oferir els mateixos avantatges fiscals que Madrid? Doncs perquè malgrat que Catalunya és la comunitat autònoma de tot l’Estat amb més competències traspassades (185) no disposa del finançament necessari per atendre-les, atès que el 43% del que es recapta a Catalunya no es queda al país. Si aquests diners es quedessin al Principat, el CCN no dubta que Catalunya podria oferir una fiscalitat més atractiva tant per evitar la marxa de més empreses com per atreure’n de noves. De fet, explica el CCN, un informe d’ESADE ja constatava que les multinacionals trobaven a faltar que Barcelona pugui competir en aquest nivell amb Madrid i que valorarien molt positivament que Barcelona fos capital d’un Estat.

Per Ramon Carner, president del CCN, “la sagnia d’empreses no s’aturarà fins que tinguem un Estat propi i puguem posar fi a aquesta competència deslleial”. “Amb els nostres diners”, manté Carner,
“altres comunitats ofereixen terrenys gratuïtament a les nostres empreses perquè es deslocalitzin”. I ho rebla Joan Canadell, secretari general del CCN, quan recorda que “el model espanyol ha estat sempre el de la centralitat; les infraestructures que ha dibuixat han estat per fer un gran Madrid. Tenir autovies enlloc d’autopistes cap a tota la península i trens d’alta velocitat i grantir tenir un aeroport ben connectat genera un efecte positiu per a algunes empreses, i això s’ha fet per potenciar Madrid i en canvi no s’ha promocionat gens el corredor mediterrani perquè no interessa políticament tot i que econòmicament seria el millor per millorar les exportacions que són la clau per sortir de la crisi”.


http://www.ccncat.cat/articles/informa/el-ccn-afirma-que-si-madrid-capta-empreses-catalanes-%C3%A9s-%E2%80%9Cl%E2%80%99efecte-capitalitat%E2%80%9D-i-l
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum