El TSJC anul·la el decret català per gestionar la conca fluvial

Ir abajo

El TSJC anul·la el decret català per gestionar la conca fluvial

Missatge por Portalcat el Dv Maig 17, 2013 1:50 am

Un dels magistrats de la Sala és Eduardo Paricio Rallo, conegut per les seves sentències sempre favorables a Agbar. L'ACA diu que la sentència no qüestiona el contingut ni les mesures del Pla de gestió de l'Aigua


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el decret de la Generalitat del 2011 que facultava l'Executiu català a desenvolupar un Pla de gestió de la seva conca fluvial interna. Anys d'esforços per part de l'Agència Catalana de l'Aigua se n'han anat en orri. Per contra, la Unió Europea ha considerat vàlid fins a la data aquest pla i ha reconegut que Catalunya és l’única comunitat autònoma de l’Estat espanyol que l'ha presentat en els terminis establerts, tal com determina la Directiva marc de l’aigua europea.

La sentència, a la qual ha tingut accés EcoDiari, estima el recurs interposat pel Govern aragonès i el Gremi d'Àrids de Catalunya per denunciar que el decret trencava la unitat de la conca hidrològica de l'Ebre.

Els magistrats admeten el primer argument donat per l'executiu aragonès i aprecien que el decret no incloïa el preceptiu dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, un defecte que consideren "substancial" per garantir la legalitat del pla, pel que no entren a analitzar la resta de raons adduïdes.

En medis jurídics es comenta, irònicament, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya destaca per:

l'eficiència: ha trigat dos anys, després de l'aprovació del Pla, a detectar que, segons el seu criteri, mancava un tràmit.
l'oportunitat, en dictaminar contra l’únic Pla que salvava les vergonyes de l'Estat del total incompliment dels compromisos amb la Comunitat Europea.
la uniformitat de criteri, ja que el tràmit que diu que manca sembla que, en aquests moments, cap dels altres plans que s’estan aprovant a Espanya l’està fent.
l'efectivitat, per dedicar temps a frenar un pla que el propi Govern ja està treballant per canviar.

L'ACA presentarà recurs de cassació

En una nota de premsa feta pública avui mateix, l'Agència Catalana de l'Aigua on vol que quedi clar que "la sentència no qüestiona el contingut ni les mesures del pla", ja que únicament considera que s’hauria d’haver demanat dictamen a la Comissió Jurídica Assessora.

Ni la Generalitat de Catalunya ni l’Agència Catalana de l’Aigua varen fer aquest tràmit perquè es va entendre que no era necessari, a més que no està previst en el reglament de la planificació hidrològica, tenint en compte que el Pla de Gestió és un document de programació temporal i no pas un reglament executiu com determina el tribunal.

L'ACA defensa aquest mateix posicionament, avalat pel procediment seguit a la resta de l’Estat, on els plans hidrològics no han estat avaluats per l’equivalent, a nivell d’Estat, de la Comissió Jurídica Assessora, que seria el Consejo de Estado.

En conseqüència, la Generalitat de Catalunya presentarà en els propers dies un recurs de cassació contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la qual cosa permetrà continuar aplicant el Pla de Gestió de Districte de Conca Fluvial de Catalunya i el seu Programa de Mesures.

El Pla de Gestió fou aprovat a finals de novembre de 2010 i des de 2011 fins a la data s’està duent a terme la revisió anticipada del Pla, ja que es plantegen unes inversions i uns terminis impossibles d’assolir degut al context econòmic actual.

La sentència del TSJC, no obstant, no entra a valorar la pretensió formulada pel govern d’Aragó d’anul·lar el Pla per preteses il·legalitats que pugui contenir. El Govern de la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, exerceix les seves competències sobre abastament, sanejament i bon estat del medi segons la llei i la planificació hidrològica a totes les conques de Catalunya, inclosa la de l’Ebre.


El jutge d'Agbar firma la sentència

Un dels magistrats de la Sala Cinquena del TSJC és Eduardo Paricio Rallo, que va declarar il·legal la tarifa i la concessió a Agbar a la ciutat de Barcelona, però que posterioment va signar una sentència contrària, va fer la interlocutòria a favor d'anular el concurs a Acciona en favor d'Agbar per la privatització d'AIgües Ter-Llobregat i, a més, és relator d'un llibre pagat per la multinacional, tal com va informar EcoDiari.

Sentència contra el decret català de gestió de la conca fluvial interna.
http://www.grupnaciodigital.cat/redaccio/arxius/documents/1368706384PGDCFC_SENTENCIA.PDF


http://www.naciodigital.cat/ecodiari/noticia/8828/tsjc/anul/decret/catala/gestionar/conca/fluvial
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum