El Col·legi d'Advocats de Barcelona considera com a "inalienable" el dret a decidir del poble de Catalunya

Ir abajo

El Col·legi d'Advocats de Barcelona considera com a "inalienable" el dret a decidir del poble de Catalunya

Missatge por Portalcat el Dj Gen 10, 2013 6:31 pm

Enmig del debat sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya i a mig camí del procés sobiranista que s'ha engegat després de les consultes per la independència celebrades a més de 500 municipis catalans, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona es posiciona a costat de "l'inalienable" dret a decidir el futur de Catalunya.Fa unes setmanes va esclatar la polèmica a Madrid pel fet que una de les candidates a dirigir la junta del Col·legi d'Advocats de la capital de l'Estat espanyol havia estat acusada de ser un "submarí" catalanista. La resposta davant de les acusacions encara va generar més polèmica, degut a que per tal de distanciar-se de Catalunya, aquesta candidatura de signe suposadament progressista, va negar que cap dels seus membres fos català ni tingués vincles amb Catalunya. Des del Col·legi d'Advocats de Barcelona, i concretament des de la degana Comissió de Defensa dels Drets de la Persona d'aquesta institució de l'advocacia catalana, s'ha elaborat un comunicat on es defensa de manera clara el dret a decidir del poble de Catalunya i de qualsevol altre que es vulgui autodeterminar. La declaració comença amb un repàs històric dels drets dels pobles, "l’exercici del dret d’autodeterminació ha donat com a resultat que el nombre d’estats sobirans en el món s’ha quadruplicat des del 1900 fins ara, i vint d’aquests nous estats són resultat de la secessió d’una part del territori d’un estat per constituir-ne un de nou", que en el cas d'Europa concreten afirmant que han estat 14 els casos de secessió dins d'un Estat al llarg de l'últim segle. Pel que fa al fons del debat puntualitzen que "l’absència de regulació de l’exercici d’un dret, en una situació concreta, no significa la negació de la seva existència, des del moment que aquest dret ha estat formulat amb caràcter general i sense establir cap excepció, com és el cas del dret d’autodeterminació".

La negació del dret d'autodeterminació i el dret a fer consultes

En el cas concret de Catalunya, destaquen que "la possibilitat d’exercir el dret d’autodeterminació està essent negada per part del Govern i de la majoria d’institucions de l’Estat espanyol, que s’oposa fins i tot a que es sotmeti la qüestió a consulta popular". Els representants de l'advocacia assenyalen que els dos principals arguments en aquest sentit emprats per l'Estat espanyol no són raonables. Des de Madrid s'assegura que la sobirania per decidir una possible independència recau en tota la ciutadania de l'Estat espanyol, i això ho responen dient que "... es tracta del que en lògica elemental s’anomena una petició de principi. És evident que si el poble català fos subjecte de sobirania ja seria independent. La qüestió a resoldre és si el poble català reuneix les condicions requerides per a que se li reconegui el dret d’autodeterminació, és a dir, la condició de poble amb la capacitat de decidir per ell mateix constituir-se en Estat sobirà". El segon dels arguments fa referència a que l'autodeterminació toparia amb el redactat de la Constitució espanyola, i en aquest sentit afirmen que "en una societat democràtica –a diferència d'una dictadura– no és la llei la que determina la voluntat dels ciutadans, sinó que és aquesta la que crea i modifica la legalitat".


http://www.setmanaridirecta.info/noticia/col%C2%B7legi-dadvocats-barcelona-considera-inalienable-dret-decidir-poblacio-catalana
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum