Ens cal la independència per normalitzar el català

Ir abajo

Ens cal la independència per normalitzar el català

Missatge por Portalcat el Dv Des 07, 2012 12:08 pm

És habitual que, en una conversa, la persona catalanoparlant canviï d’idioma perquè considera irrespectuós no utilitzar el de la interlocutora. Aquest costum té efectes letals per a la transmissió de la nostra identitat col·lectiva perquè, com se sol dir, “canviar de llengua és com canviar d’ulleres: el món es veu diferent”. Superar aquest hàbit és l’objectiu de l’entitat Tallers per la Llengua, de la qual David Vila és vicepresident. Membre de l’empresa de serveis lingüístics 7dquatre, Vila (Sabadell, 1977) analitza les claus d’aquesta anomalia a ‘Català a la carta’ (Setzevents Editorial), un compendi de reflexions amb què aquest activista, expresident de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), ens anima a fer del català un eina normalitzada al servei de la diversitat i la cohesió social al nostre país.

Per què majoritàriament les persones catalanoparlants ens passem a l’idioma de les altres?

És un problema d’autoestima. Portem 300 anys ocupats pels qui han fet del castellà la llengua dominant, fins i tot actuant amb “omnipotència apresa”, com diu Bernat Joan. Tracten les llengües que estan sota el seu domini com si fossin de segona categoria; una discriminació de la qual t’adones en prendre consciència lingüística. Sense aquesta consciència, assumeixes una situació que es prolonga per modelatge i es transmet d’una generació a l’altra o a través dels mitjans de comunicació. Com que els humans repetim el que veiem, ho reproduïm en les nostres interlocucions.

Aquest llegat històric pesa en el subconscient?

La gent que surt del sistema educatiu avui dia no actua tant per la repressió com pel modelatge, ja que, tot i que valora la importància del català, l’arracona davant d’un interlocutor que no s’hi expressa. Un hàbit ens porta a l’extermini de la llengua; la majoria de les llengües no desapareixen per genocidi, sinó perquè els seus parlants les deixen d’utilitzar mitjançant aquests mecanismes de substitució.

El fet que el poder graviti a Madrid i al voltant del castellà i no del català es reflecteix en les actituds?


Hi influeix, perquè ens inculquen que existeix una llengua, una cultura i una identitat superior a una altra i també que la liberalització lingüística resol tots els problemes. I això és fals. Passa en el sistema neoliberal: s’afirma que tothom té les mateixes oportunitats tot i que les empreses afavorides per l’etapa proteccionista juguen amb avantatge. Doncs passa el mateix amb la llengua: si s’eliminessin totes les obligacions legals amb l’objectiu de garantir la igualtat d’oportunitats, el punt de partida seria molt més favorable al castellà. Cal posar el català a la seva alçada i, a partir d’aquí, establir cap on anem.

La substitució també es produeix perquè considerem que el català és poc útil per satisfer les nostres necessitats?

El gran èxit de la política lingüística espanyola és tenir 300 normes per parlar castellà i que ningú no les sàpiga, mentre que les poques establertes pel català es veuen com una imposició. Aquest marc fa que, en l’àmbit del cinema, per exemple, des del franquisme, s’obligui a doblar les pel·lícules al castellà i, alhora, es projecti la idea que no hi ha demanda de pel·lícules en català, tot i que el que manca és oferta. La substitució, doncs, es produeix per factors ambientals, però també legals, en imposar-se el castellà com a llengua hegemònica i el català com a subsidiària o d’estar per casa.

Quina repercussió té això?

Podem acabar parlant un català que, a mesura que perd mots i en manlleva de l’idioma dominant, reflecteixi una manera espanyola d’entendre la realitat. Cal recordar que les llengües no només són un lèxic, també serveixen per estructurar i explicar les coses. Per exemple: mentre en català diem ensinistrar, que prové de sinistra (esquerra), en castellà diuen adiestrar, que prové de destra (dreta). I així amb altres exemples que reflecteixen una interpretació i un sistema de valors diferents.

Com es podria resoldre?

Amb la independència del país. Tots els pobles que han assolit la sobirania han establert un marc legal per preservar l’idioma. A més, faria que el català fos oficial a Europa, amb l’efecte consegüent de ser assumit com a llengua de referència a casa nostra.

Mentrestant, com podem desmuntar aquests hàbits?

Primer, cal valorar que, més enllà d’un vehicle de comunicació, la llengua és, sobretot, un mecanisme d’identificació col·lectiva i una manera de descriure la realitat. Un cop en tinguem consciència, el següent pas és ser coherents, com quan vols deixar de fumar o estàs a favor del reciclatge. Ho has de practicar.

La pedagogia rau en l’ús, doncs?


Exacte. Quan algú parla en català amb normalitat esvaeix el prejudici sobre les suposades tensions que genera i veu que pot viure tranquil·lament utilitzant-lo. T’adones que no suposa cap problema parlar en català fins i tot a aquell forner a qui sempre t’has adreçat en castellà tot i que porta 30 anys a Catalunya. Els beneficis són psicològics, perquè et sents més còmode, però també socials, ja que aconsegueixen fer de la llengua una porta oberta al coneixement. A vegades pensem que fem un favor a l’altre quan canviem d’idioma, però és el contrari: estem perjudicant el receptor, que se sent discriminat pel seu aspecte o perquè no el sol utilitzar. Si canviem aquest hàbit, haurem guanyat molt.


http://www.setmanaridirecta.info/noticia/%E2%80%9Cens-cal-independencia-normalitzar-catala%E2%80%9D
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Ens cal la independència per normalitzar el català

Missatge por draconeI el Dc Des 12, 2012 7:55 pm

totalment d'acort admin,ens fan abergonyir-nos de parlar amb la nostra llengua i ixa es la exterategia del regim español.el cas mes actiu a valencia bé dels anys 60 quan en valencia i alacant es van trasladar mols empresaris madrilenys del regim i se afincaren per abiure a la costa llevantina,aquestos an fet mol per fer mal amb el seu poder a la llengua valensiana ....sobre tot a alacant on mes es van quedar per abiure.algo tindrem que fer per tornar alacant el seu idioma natiu i ancestral i fotre fora la estrtegia dels genocides empresarials madrilenys.

draconeI
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum