España no vetará a Cataluña en UE porque no le conviene una aduana

Ir abajo

España no vetará a Cataluña en UE porque no le conviene una aduana

Missatge por Portalcat el Dc Nov 07, 2012 11:48 pm

Junqueras: España no vetará a Cataluña en UE porque no le conviene una aduana


El candidato de ERC a la presidencia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha afirmado hoy que "el Estado Español será el primer interesado en no vetar a Cataluña" como nuevo estado miembro de la UE "porque el 70% de sus exportaciones a Europa pasan por Cataluña y no le conviene que haya una aduana".


Barcelona, 31 oct.- El candidato de ERC a la presidencia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha afirmado hoy que "el Estado Español será el primer interesado en no vetar a Cataluña" como nuevo estado miembro de la UE "porque el 70% de sus exportaciones a Europa pasan por Cataluña y no le conviene que haya una aduana".

En unas declaraciones realizadas en el marco de las ruedas de prensa organizadas por la Agencia Efe con los candidatos a la Generalitat, Junqueras ha considerado que "a la hora de la verdad España será la primera interesada" en que Cataluña permanezca dentro de la UE, por lo que ha negado validez a las declaraciones hechas en sentido contrario por parte de dirigentes del PP o PSOE.

"No hay antecedentes jurídicos claros en la UE -ha admitido- sobre la posibilidad de que se ponga en marcha un proceso de independencia de un territorio que ya forma parte de la Unión", pero "el sentido común nos indica" que predominará "la aplicación del principio general del derecho, según el cual, las decisiones que se toman democráticamente son vinculantes".

Por tanto, ha añadido el líder de ERC, si Cataluña quiere realizar un referéndum de autodeterminación y España no se lo permite dentro de su legalidad, "lo importante no es el marco legal en el que este se convoque, sino su resultado", ha dicho.

Sobre el debate de la "ampliación interior" de la UE, Oriol Junqueras ha indicado que la Comunidad Europea puede optar por aplicar también el sentido común en esta cuestión "y avalar procesos de simplificación" que pasarían, ha dicho, por admitir el hecho de que Cataluña ya forma parte de la Unión, en lugar de pedirle que siga los trámites que exige a los estados que no pertenecen a ella.

"No tenemos aún ejemplos de ampliación interior de un territorio que ya forma parte de la UE se escinde de otro, -ha añadido- pero sí que hay ejemplos del proceso contrario, porque en la unificación de Alemania, un territorio que no formaba parte (la antigua República Democrática Alemana) pasa a integrarse después de que sus ciudadanos lo aprueben".

"¿Qué sentido tendría iniciar un proceso de transición complejo cuando ya hay un territorio que forma parte de la UE?", se ha preguntado el líder republicano, antes de mostrarse convencido de que Bruselas "estará obligada a respetar nuestros derechos de ciudadanía europea".

En este punto, Junqueras se ha preguntado también "¿cómo es posible que el líder de UDC, Josep Antoni Duran Lleida, diga que esto es imposible, y que ponga el ejemplo de Macedonia, cuando ésta nunca ha formado parte de la UE?". "No es comparable una situación con la obra", ha recalcado.

Junqueras se ha referido a la posibilidad, ya apuntada por algunos dirigentes de PP y PSOE, de que Cataluña pudiera quedar fuera de la UE al independizarse, porque esta última vetaría la incorporación del nuevo Estado catalán como miembro de la Unión.

"No lo creo -ha subrayado-, porque España será la primera que le interesará que Cataluña siga estando en la UE, puesto que el 70% de sus exportaciones europeas pasan por Cataluña, y ¿alguien se cree de verdad que España estaría dispuesta a que haya una aduana para sus exportaciones entre España y Cataluña, yo estoy convencido de que no".

Además, ha apuntado este mismo líder independentista, "¿alguien se imagina al gobierno alemán o italiano aceptando que Cataluña quede fuera de la UE cuando tiene aquí factorías de muchas de sus empresas, y cuando está claro que ningún gobierno toma decisiones que vayan en contra de los intereses de sus propios ciudadanos?".

(Agencia EFE)

http://noticias.lainformacion.com/politica/candidatos-politicos/junqueras-espana-no-vetara-a-cataluna-en-ue-porque-no-le-conviene-una-aduana_SEOUpyj3hP8QGBqz9c4324/

vist a la Xarxa independentista
http://www.xarxaindepe.org/2012/11/junqueras-espana-no-vetara-cataluna-en.html


El vicepresident del CCN, Albert Pont argumenta com la Catalunya independent formaria part de la UE
Els tractats constitutius de la UE són molt clars. No existeix cap mecanisme d’expulsió que es pugui aplicar a un territori secessionat d’un Estat membre de la UE. És més, el Partit Popular Europeu va intentar introduir una clàusula als els tractats constitutius de la EU en la que es preveia la creació d’aquest instrument per poder expulsar Catalunya si gosava independitzar-se d’Espanya. La Comissió Europea, però, ho va refusar. Els tractats de la UE no preveuen la situació que es generaria amb la secessió de Catalunya, Flandes, Escòcia o de qualsevol altre territori d’un Estat membre. De la mateixa manera, tampoc preveien l’adhesió de l’antiga RDA, ni la sortida voluntària de part del territori d’un Estat membre, com va ser el cas de Grenlàndia el 1984. Al final, allò que no està previst en els tractats acaba rebent una solució estrictament política. I així serà en el nostre cas.
És cert que el nom de Catalunya no forma part dels tractats constitutius de la UE, que la nostra no és llengua oficial de la UE, i que no tenim una quantitat assignada de diputats al parlament europeu. Però això no vol dir absolutament res. El nom de Catalunya no forma part de la Constitució espanyola. La nostra llengua no és llengua oficial d’Espanya. Tampoc tenim una quantitat de diputats assignats ni al Congrés dels Diputats ni al Senat, com per exemple sí tenen els länders alemanys a la seva càmera alta. I tanmateix, ningú dubta que Catalunya no formi part d’Espanya.
La permanència de Catalunya a la UE està més que assegurada tant des d’un punt de vista jurídic, com polític. En primer lloc, l’Estat català serà successor de la personalitat jurídica de l’Estat espanyol, de la mateixa manera que les repúbliques bàltiques ho varen ser de l’antiga Unió Soviètica. Això vol dir que Catalunya està obligada a respectar i a complir els tractats internacionals subscrits per l’Estat espanyol. Només en el cas de la descolonització, es permet que el nou Estat es pugui desvincular de les obligacions contretes per l’Estat predecessor. Però aquest no és el nostre cas. Els tractats de la UE no especifiquen què fer en cas de secessió d’una part del territori d’un Estat membre, i així, el president de la Comissió Europea va traslladar la qüestió al Dret Internacional general. El Dret Internacional sí que és clar en aquesta matèria. La norma general anteriorment exposada que estableix la transmissió directe dels tractats entre l’Estat predecessor i l’Estat successor, té una excepció: els tractats constitutius d’organitzacions internacionals. Això vol dir que haurem de sol·licitar l’ingrés a la ONU, al Consell d’Europa, etc. Però el cas de la UE és diferent, simplement per que no és una organització internacional, sinó una confederació d’Estats.
Des d’un punt de vista polític la qüestió també és diàfana. És cert que Espanya podria exercir el dret de vet sobre l’adhesió de Catalunya. Però també ho és el fet, que en davant la nostra secessió Espanya no podrà fer altra cosa que allò que li indiqui la UE. Mentre Espanya i la UE no reconeguin la independència de Catalunya i no acceptin la nostra permanència a la UE, l’Estat català no té cap obligació d’assumir ni un sol cèntim del deute sobirà de l’Estat espanyol; ni aquest té forma de transmetre’l sense el nostre consentiment. De manera que tant a Espanya com als seus creditors internacionals els convé fer les coses bé i sense posar entrebancs. Pel que fa al deute privat espanyol, aquest no té cap efecte sobre la independència de Catalunya ja que és el deute assumit per entitats privades, no per l’Estat. És a dir, Europa tindrà el mateix problema alhora de cobrar-lo tant si ens independitzem com si no.
En el pitjor dels escenaris possibles, si Europa no reconeix la independència de Catalunya, ens estarà dient que a tots els efectes continuem sent una part d’Espanya, i per tant, una part d’un Estat membre de la UE. Una independència de facto no reconeguda per la UE no ens en deixaria fora. En canvi si ens reconeixen, no ho faran per expulsar-nos del seu club privat, sinó per poder-hi establir relacions directament amb el nostre govern.
Una altra qüestió que cal considerar és que l’adhesió d’Espanya al sistema monetari europeu es va fer gràcies a l’adopció de la pesseta, la nostra moneda abans que Espanya l’adoptés com a divisa de tot l’Estat davant l’impagament del deute de l’Estat espanyol el 1866. La nostra secessió obrirà un interessant debat doctrinal sobre quin dels dos Estats podrà considerar-se el continuador de la sobirania monetària d’Espanya, i per tant membre del sistema monetari europeu, i qui haurà de restituir la seva antiga moneda i demanar el seu ingrés a l’euro.
La secessió no és doncs, motiu d’incompatibilitat amb la permanència d’un determinat territori a la UE. No pot ser d’altra manera, si Flandes hagués de ser expulsada de la UE, per causa de la seva hipotètica independència, aleshores, Brussel·les (seu de les institucions comunitàries) hauria de quedar fora de la UE. Ja es veu que això és del tot impossible. Finalment cal advertir a Espanya que l’única incompatibilitat amb la permanència d’un territori membre de la UE és la manca de democràcia. Ho dic des del convenciment que molts espanyols s’estimarien més viure sota un règim autoritari (amb la corresponent connivència de la Casa Reial, per no perdre la tradició familiar), abans que ser testimonis del trencament d’Espanya. Tal i com estableixen els criteris de Copenhaguen els Estats amb règims autoritaris i/o dictatorials no poden ser membres de la UE, com tampoc ho poden ser del Consell d’Europa entre moltes altres organitzacions internacionals. Aquesta consideració no és baladí. Espanya s’acosta perillosament a un carreró sense sortida. La secessió de Catalunya, la possible intervenció de la UE, l’ofegament econòmic que provoca el deute espanyol, la creixent conflictivitat social... són masses fronts oberts, masses focus d’inestabilitat com per que el joc dels equilibris democràtics els pugui resoldre satisfactòriament. Ara per ara, no es tracta de saber qui està per Catalunya i qui per Espanya, si no qui està per la democràcia i qui no.


http://albertpont.blogspot.com.es/2012/10/resposta-larticle-de-toni-cruanyes.html


Editat per darrera vegada per Portalcat el Dv Nov 23, 2012 12:18 am, editat 3 cops en total
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Re: España no vetará a Cataluña en UE porque no le conviene una aduana

Missatge por Portalcat el Dv Nov 09, 2012 1:19 pm

Sala-i-Martin recorda que "per vendre a Europa han de passar per Catalunya"

L'economista augura que a Espanya "a l'hora de la veritat diran: 'seamos amigos, os dejaremos entrar en Europa'"

VIDEO:
http://www.e-noticies.tv/canales/actualitat/sala-i-martin-recorda-que-per-vendre-a-europa-han-de-passar-per-catalunya-tv3-15574.html

L'economista Xavier Sala-i-Martin ha recordat, al programa Divendres de TV3, que els espanyols "per vendre a Europa han de passar per Catalunya. Per tant ja tindran cura de no posar una barrera aquí (a l'Aragó) perquè qui sortirà més perjudicat si posen la barrera són ells mateixos".

"Per tant, a l'hora de negociar per més que ara criden, per més que ens insultin, per més que ens amenacin, a l'hora de la veritat diran: 'seamos amigos, os dejaremos entrar en Europa', si és que no hi entrem de manera automàtica perquè a mi em sona estrany que Europa tregui uns drets a uns ciutadans que ja són europeus", ha remarcat.

Sala-i-Martin també ha negat que amb la independència de Catalunya els pensionistes deixin de rebre els seus emoluments. "Aquí també hi ha un moviment de gent que amenaça els avis que tenen por que no podran cobrar les pensions", ha indicat.

"Hi ha una política aquí a Catalunya que ha cridat molt intentat acollonir els avis que 'os quedaréis sin pensiones'", ha afegit. Després de dir que el sistema de pensions espanyol es basa en el "repartiment", que es nodreix de les aportacions dels treballadors en actiu, ha reblat que "ningú no vingui amb amenaces burdes per intentar enganyar els avis"http://economia.e-noticies.cat/sala-i-martin-recorda-que-per-vendre-a-europa-han-de-passar-per-catalunya-69865.html
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum