Joan Canadell. Model espanyol versus model català

Ir abajo

Joan Canadell. Model espanyol versus model català

Missatge por Portalcat el Dj Maig 17, 2012 11:10 pm

Fa tres anys, quan encara només alguns sectors començaven a notar la crisi, en del Cercle Català de Negocis vam construir un argumentari econòmic per defensar la necessitat d'assolir un Estat propi com a única solució per assegurar el futur de les nostres empreses. Avui la nostra projecció esdevé realitat i preveiem que no canviarà mentre continuem en l'Estat espanyol.

Un dels arguments que defensàvem és la comparació del model econòmic català amb l'espanyol. Aleshores ja explicàvem que els tres trets característics de la seva economia eren: potenciar la gran banca espanyola, les multinacionals de serveis per l'Amèrica llatina i un turisme enfocat a ser la Florida al sud d'Europa. A final dels anys 90 i primera dècada del segle XXI semblava que aquest model ja se sostenia per sempre més.

Però en els últims tres anys, els pilars de sustentació de l'economia espanyola han anat per terra. Primer, la construcció, motivada en part per la frenada en la venda dels habitatges de segona residència que havien de comprar tots els jubilats europeus adinerats per gaudir de la vellesa. Qui és, ara, el turista que compra un habitatge sobrevalorat en un país a punt de fer fallida?

En segon lloc, la gran banca que agonitza per l'efecte de la caiguda de la construcció, tot i que està artificialment sostinguda per l'Estat espanyol, molt coneixedor del que s'hi juga. La banca avui ja no genera valor afegit sinó que és un llast amb grans interrogants. Finalment, les multinacionals de serveis per a l'Amèrica Llatina veuen com deixen de ser empreses de referència i són la riota del món sencer. Perquè ara per ara tothom s'hi atreveix, amb l'Estat espanyol, i amb el que vindrà d'ara en endavant podem pronosticar molts més capítols d'aquest serial. De fet, si analitzem detingudament aquests sectors, no tenen cap tradició històrica a les espanyes. Als anys 80 a l'Estat la construcció era mínima, només es va reanimar pels Jocs Olímpics i l'Expo 92 de Sevilla. Fins anys després de la mort del dictador, el turisme residencial tampoc no tenia cap mena d'importància, i el boom de la banca només es pot explicar per l'efecte de privatitzacions i potenciació del govern d'Aznar amb el famós palco del Bernabeu. O sigui, a l'Estat espanyol es va inventar un model de creixement amb fonaments de fang: quan ha plogut han fet figa, tècnicament, fallida.

En canvi, l'economia catalana tenia, –i per sort té encara té– uns puntals molt més sòlids. Aquí l'exportació continua sent motor en molts de sectors industrials, alguns de reconvertits, com el tèxtil i l'automòbil, d'altres, amb molta més tradició, com el químic i el farmacèutic i, sobretot darrerament, sectors innovadors com el biomèdic o l'alimentació gurmet. També hem aguantat molt bé en el sector turístic, però no en el turisme dels anys 80 de sol i platja, sinó en el cultural de creuer i de visita pel modernisme i per altres propostes culturals úniques al món. Val a dir que en aquest cas, el nostre model sí que és una continuació del que sempre s'ha sabut fer en aquest país però adaptat al moment. Catalunya va saber fer la revolució industrial des del primer moment i ha continuat liderant molts sectors productius al llarg dels segles i ha demostrat que se sap adaptar a cada situació. És cert que en els últims anys, emmirallats pel fenomen espanyol de la construcció, molts empresaris van abandonar la fàbrica per especular amb les promocions d'habitatges, però la realitat els ha posat a lloc, i molts ja tornen d'on no haurien d'haver marxat: l'esforç per aconseguir els resultats. A l'altre costat de l'Ebre es pensaven que es podia fer fortuna amb quatre totxos i uns quants immigrants, però quan això els ha caigut, ara no saben on agafar-se. No s'enganyin, continuaran així molt de temps, fent veure que es reformen per retornar la confiança dels inversors; però si una cosa tenen aquests és que són llestos i no tornaran fins que vegin que invertir aquí és sinònim d'èxit. Amb aquesta premissa tinguin clar que la crisi va per llarg, ep! llevat que abans marxem de l'Estat espanyol i fem el nostre model. Sense apriorismes ni visió polititzada, on volen que visquin els seus fills? En una Estat espanyol sense passat, present, ni futur, o en una Catalunya que pot presumir de passat i que té molt de futur? El present, de moment l'hem d'aguantar però com deia en Barrera, tenim pressa, molta pressa.


http://www.histocat.cat/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART01962

http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/538780-model-espanyol-versus-model-catala.html
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Joan Canadell. Model espanyol versus model català

Missatge por Portalcat el Dl Nov 12, 2012 7:51 pm

Uno de los principales problemas de España es el modelo económico de cartón piedra

voy a explicarles:

los principales rasgos de la economía española son potenciar la gran banca española, las multinacionales de servicios por América latina y un turismo enfocado a ser la Florida en el sur de Europa. A finales de los años 90 y primera década del siglo XXI parecía que este modelo ya se sostenia para siempre, peró en els últimos años, los pilares de sustentación de la economia española han caído por los suelos.

Primero, la construcción, motivada en parte por la frenada en la venta de los inmuebles de segunda residéncia que tenian que comprar todos los jubilados europeos adinerados para gozar de la vejez. Quién és, ahora, el turista que compra una vivienda sobrevalorada en un país a punto de hacer quiebra?

En segundo lugar, la gran banca que agoniza por el efecto de la caída de la construcción, aún y a pesar de estar artificialmente sostenida por el Estado español, muy conecedor de lo que se juega. La banca hoy ya no genera valor añadido sinó que és un lastre con grandes interrogantes.

Finalmente, las multinacionales de servicios por América Latina ven como dejan de ser empresas de referéncia y són el hazmerreir del mundo entero, porque hoy por hoy todo el mundo se atreve con el Estado Español y con lo que vendrá de ahora en adelante podemos pronosticar muchos más capítulos de este serial.

De hecho, si analizamos detenidamente estos sectores, no tienen ninguna tradición histórica en las españas. En los años 80 en el Estado Español la construcción era mínima, solo se reanimó por los Juegos Olímpicos de Barcelona y la Expo 92 de Sevilla. Hasta años después de la muerte del dictador, el turismo residencial tampoco no tenia ningún tipo de importáncia, y el boom de la banca solo se puede explicar por el efecto de privatitzaciones y potenciación del gobierno de Aznar con el famoso palco del Bernabeu. Osea, en el Estado español se inventaron un modelo de crecimiento con pilares de barro: cuando ha llovido se han desecho y se ha derrumbado todo


si comparamos este modelo económico de cartón piedra español sin tradición histórica con el modelo económico catalán, podemos apreciar que la economía catalana tenia y por suerte aún tiene unos pilares más sólidos.

Aquí la exportación continua siendo motor en muchos sectores industriales, algunos de reconvertidos, como el téxtil y el automóvil, otros, con mucha más tradición, como el químico y el farmacéutico y, sobretodo ultimamente, sectores innovadores como el biomédico o la alimentación gurmet.

También hemos aguantado muy bién en el sector turístico, peró no en el turismo de los años 80 de sol y plalla, sinó en el cultural de crucero y de visita por el modernismo y por otras propuestas culturales únicas en el mundo

Podemos constatar que en este caso, nuestro modelo catalán si que es una continuación de lo que siempre se ha sabido hacer en este país pero adaptado al momento.

Catalunya supo hacer la revolución industrial desde el primer momento (año 1840) y ha continuado liderando muchos sectores productivos a lo largo de los siglos y ha demostrado que sabe adaptarse en cada situcción.

Concluyendo os pensabais que con 4 adoquines y unos cuantos inmigrantes se podia hacer fortuna, peró cuando esto se os ha caído, no sabeis donde agarraros. Que no os engañen, continuareis así mucho tiempo, os harán creer que se reforman para retomar la confianza de los inversores, sin éxito mismamente
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum