El premi Nobel Nouriel Roubini acaba d’aconsellar Espanya que surti de l’euro en un article al Financial Times

Publicar un tema nou   Respondre al tema

Ir abajo

El premi Nobel Nouriel Roubini acaba d’aconsellar Espanya que surti de l’euro en un article al Financial Times

Missatge por Portalcat el Dc Abr 04, 2012 10:47 pm

Avui la cosa va de números, intentarem fer-ho àgil i clar. Per començar, tres xifres:
U. 27.000 milions d’euros són els diners que l’Estat teòricament gastarà de menys aquest any 2012. Aquesta mal anomenada “retallada” no arriba ni a cobrir el que l’Estat haurà de pagar en interessos del deute aquest 2012: 29.000 milions.

Dos. 8.700 milions són els diners que l’Estat diu que recaptarà de més. 6.200 milions provenen de la pujada de l’IRPF i de part dels impostos a l’estalvi, i 2.500 són els que l’Estat confia recaptar gràcies a l’amnistia fiscal.

Tres. 2,71% és el que va caure la borsa espanyola el 3 d’abril, quan es van presentar els pressupostos detallats. L’índex Íbex-35 es troba ara molt a prop del mínim històric de setembre passat, quan mig món donava per fet el trencament de l’euro.

I ara fem una anàlisi molt ràpida. L’evolució de la borsa ens avisa que el capital internacional torna a marxar d’Espanya, després d’una curta lluna de mel amb Rajoy. Els grans inversors, el que anomenem “mercats”, no es creuen el pressupost del govern espanyol. I tenen raó.

Les xifres de l’apartat u pengen d’un fil: Sala-i-Martín ja ha advertit que el govern espanyol fa el triler amb la reducció del dèficit. El diferencial amb el deute alemany, o sigui els interessos que paga Espanya pel seu deute, ja està en 356 punts, per sobre del que preveu el pressupost. Això vol dir que els 29.000 milions previstos es podrien convertir en bastant més, cosa que desquadraria els comptes.

Les xifres de l’apartat dos ja són pura fantasia. El premi Nobel Nouriel Roubini acaba d’aconsellar Espanya que surti de l’euro en un article al Financial Times. Vosaltres agafaríeu els estalvis de la vostra vida, ben segurs en països estables com Andorra o Suïssa, i els portaríeu a Espanya precisament ara? A sobre, ara que el govern espanyol ha enviat el missatge que els defraudadors tenen amnistia, el frau en la declaració d’IRPF d’aquest any pot ser històric. Resumint, l’amnistia fiscal serà un fracàs i la recaptació de l’IRPF es quedarà lluny de les previsions del govern.

D’altra banda, és molt possible que amb les autonomies passi com amb les caixes d’estalvi: durant aquest any començaran a aflorar dèficits i deutes ocults per tot arreu. En realitat, ningú no es creu que el governs “regionals” només tinguin un dèficit de l’1,5%. I de moment el Partit Popular ni tan sols ha obert la carpeta de la reestructuració administrativa.

L’edifici financer de sud d’Europa s’ha aguantat aquest hivern gràcies al bilió d'euros que el Banc Central Europeu ha injectat al mercat. A Frankfurt li han donat a la màquina de fer diners, però el PP no ho ha aprofitat per preparar reformes de fons. Tant la reforma fiscal com la reforma laboral continuen amb la tradició de complexitat incomprensible de l’administració peninsular, tot el contrari d’allò que s’esperava d’un partit que s’autoanomena liberal.

Els analistes de Citi i Merril Lynch ja estan avisant els seus clients d’un possible rescat d’Espanya aquesta tardor. Prepareu-vos, perquè el vaixell s’enfonsa. Espanya podria fer fallida en menys de 12 mesos i no seria estrany que es plantegés la sortida de l’euro.

Tocaria que Artur Mas, que tant en sap de metàfores marineres, decidís si els catalans preparem el bot salvavides o ens quedem a coberta tocant el violí. Al final, a Ítaca s’hi arriba remant.

Adrià Alsina

http://opinio.e-noticies.cat/la-punteta/la-fallida-despanya-63318.html
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
Pots respondre a temes en aquest fòrum