Espanya perd població per primera vegada en vint anys, "La pèrdua de població suposa el fracàs d'un país"

Ir abajo

Espanya perd població per primera vegada en vint anys, "La pèrdua de població suposa el fracàs d'un país"

Missatge por Portalcat el Dc Ago 31, 2011 10:10 am

Gairebé 300.000 persones han deixat el país des del gener, 27.100 són espanyols. "La pèrdua de població suposa el fracàs d'un país", detalla un expert


Per primera vegada en molts anys la població espanyola es veu reduïda en termes absoluts. Les últimes xifres de l'Institut Nacional d'Estadística estimen que des de començament d'any s'han perdut 27.771 habitants espanyols. Tot i que la xifra no és voluminosa, mostra una tendència i revela que no solament vénen pocs immigrants, sinó que hi ha gent del propi país que marxa.

En aquest sentit, els càlculs oficials donen un escenari pessimista forçat per una circumstància nova: l'emigració supera a la immigració, un fenomen inèdit en els últims anys.

Espanya va arribar a ser receptora de prop d'un milió d'estrangers per any. Ara són els espanyols, encara que en menor mesura, els que se sumen a un degoteig creixent que busca oportunitats laborals fora de les fronteres nacionals.

Les dades de l'INE sobre el nombre de població figuren des de 1986, i des d'aquesta data només s'identifiquen els descensos de 1991 i 1996, però en aquests casos es va deure a ajustos en el mètode de càlcul que s'aplica a l'hora de comptabilitzar la població .

El declivi demogràfic és una altra factura de la crisi econòmica. Les dades de l'INE, que es remunten fins al 1986, només registren dos descensos (1991 i 1996), però es deuen a ajustos en el mètode de càlcul.

"Un fracàs per al país"

En declaracions al diari El País, l'expert Antonio Izquierdo, catedràtic de Sociologia sosté que "la pèrdua de població suposa el fracàs d'un país". No obstant això, per al subdirector del Centre d'Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona, Andreu Domingo, no es tracta d'una qüestió tan greu: "Perdre població no és un problema. Molts països han acostumar a això per la baixa de la natalitat ", afirma.

No obstant això, és precisament el baix índex de natalitat de la població espanyola (1,3 fills per parella) el que preocupa i molt per les conseqüències que pugui tenir a mitjà i llarg termini. Aquesta realitat incidirà negativament en l'Estat del benestar ja que posa seriosament en perill l'estabilitat en els pagaments de les pensions de les futures generacions.

Han abandonat Espanya 295.141 ciutadans

Al gener la població espanyola s'estimava en 46.152.925 persones. Des de llavors ha disminuït fins a situar aquest juliol a 46.125.154. Aquestes xifres figuren en les estimacions de població que acaba de publicar l'INE.

Des del passat gener han abandonat Espanya 295.141 ciutadans enfront dels 224.382 que van arribar, per això, el saldo migratori negatiu és de 70.759 persones (63.162, estrangers).

Les partides també són d'espanyols, encara que en molta menor mesura: 27.100 s'han anat aquest any, un 23% més que en el primer semestre del 2010.


http://www.catdialeg.cat/frontend/catdialeg/Espanya-Perd-Poblacio-Per-Primera-Vegada-En-Vint-Anys--Una-Altra-Fractura-De-La-Crisi-Economica-vn3176-vst50010
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum