L'atemptat fallit al Rei Ferran el Catòlic (Barçalona l'any 1492)

Ir abajo

L'atemptat fallit al Rei Ferran el Catòlic (Barçalona l'any 1492)

Missatge por Portalcat el Dj Mar 24, 2011 1:52 am

Joan de Canyamàs. El màrtir oblidat
Tot va començar el dia 7 de desembre de 1492. Era un dia d’aquells en que un ambient de tensió aspra i seca no deixa respirar amb normalitat. Els carrers bruts i pudorosos del casc antic d’aquella Barcelona no sentien les corredisses dels nens a les que estaven tan acostumats. Aquell dia era especial, sentien el pes dels peus dels guàrdies reials a cada cantonada, que miraven amb aires de desconfiança a les gents que s’havien acostat a la Plaça del Rei per veure’n sortir el seu “estimat” monarca Ferran el Catòlic.
La sang dels barcelonins bullia i bategava dins els seus cossos a causa dels conflictes de remences permanents. Però va ser ell, en Joan de Canyamàs, un pagesot ja madur del Vallès endurit a les guerres de remensa qui va saltar a les escales amb una espasa entre les mans i es va decidir a dur a terme les seves ànsies regicides.

En Pere Miquel Carbonell, historiador i cronista de l'època, a les seves cròniques d'Espanya ho explicava de la manera següent:

Lo traïdor e més que traidor mal punt nat, estant amagat dins la capella ho església que és al costat del palau reial, mirant la via de la plaça del Rey, e veent exir lo rey, no dubtà pas a pas... venior vers lo rey, qui devallava per les escales, davant los portals de palau y església, aportant lo mavat home fora de la capa una tallant espasa nua, curta e ampla, que tallava com la rahor.
E quant lo rey hagué devallat lo segon grau, ell, com a traïdor venint-l'hi detràs tragué l'espasa nua que tenia dejús la cap, e donà ab aquella un colp entre el cap e coll al rey, que si no fos per miracle de nostre senyor de la custòdia de la verge Maria (e lo rey aquell dia de divendres dejunava), lo cap de les espatlles en un pich lo y haguera llevat. E nostre senyor volgué que lo colp vengué flanch, per le moviment de devallar del rey e per lo malvat que li tremolà el braç, impedit per les espatlles de un altre


El dietari de l'antich consell barceloní també dedica u na petita anotació, amb dibuixos explicatius inclosos sobre aquest colpidor succés:

Joan de Canyamàs, pages, bar e trïdor malvat, amb ànimo diabòlich, passat migjorn quasi un quart d'hora, exint la magestat del senyor rey del seu palau qui és en la plaça del Rei, en la sala del qual palau havia tenguda audiència, e essent devant la porta de la sglésia de dit palau, donà a la dita magestat un colp en lo coll ab una spasa del qual isqué sanch.

Els guàrdies reials van saltar-li a sobre amb la intenció de liquidar-lo a l’instant com a represàlia, però en aquell moment, el magnànim Rei Catòlic va decidir que en comptes d’acabar amb ell tan aviat seria més rentable a nivell d’escarment popular muntar-lo sobre una palestra amb rodes i torturar-lo fins la mort entre el poble espectant.
Amb el pobre home s’hi van recrear fins la sacietat: mugrons arrencats amb estenalles roents, extremitats amputades a cops de destral, pell a tires, etc. Per no parlar de quina es la manera més pràctica de treure uns ulls i coses que ja no explico per no ferir la sensibilitat dels que encara no la tinguin ferida... Finalment va acabar morint desagnat quan la palestra era pel Passeig del Born.
Bernáldez, ens explica a la seva crònica:

Primeramente le cortaron la mano con que dió al Rey, y luego con tenazas de hierro ardiendo le sacaron una teta, y después le sacaron un ojo, y después le cortaron la otra mano, y luego le sacaron el otro ojo, y luego la otra teta, y luego las narices, y todo el cuerpo le abocadaron los herreros con tenazas, e fuéronle cortando los piés, y después que todos los miembros le fueron cortados, sacáronle el corazón por las espaldas

Pere Miquel Carbonel, historiador i cronista de l’època ens aporta a “Cròniques d’Espanya” alguns detalls sobre el suplici de Joan de Canyamàs. Només difereix d’en Bernáldez en el fet que explica que va ser el cervell i no el cor el que van treure a Canyamàs abans que passés això:

e ab gran avalot de fadrins e gent jove que li anave a l’entorn: e davant: e detràs: lo tragueren de la ciutat per lo Portal Nou, y escassament fo fora la ciutat lo lapidaren e meteren foch al castell, lo qual ab los troços de l’home sentenciat qui en lo castell estava, fon tornat prest cendra

Cal també tenir en compte, que malgrat tot aquest esfereïdor suplici, en Joan de Canyamàs va respondre amb un gran valor i resistència. Carbonell ens diu que:

may se mogué ne parlà ne dehia res ne's complanyia, com si donassen sobre una pedra”.

Crida l'atenció que amb tanta amputació l'home no morís per dessagnament als pocs minuts, Quan es realitzaven aquests actes però, solia anar el reu acompanyat de metges o cirugians que aturaven les hemorràgies per tal d'allargar l'agonia i poder proseguir infringint-li patiments.

Això passava precisament a finals de l'any 1492, l'any en què s'havia descobert Amèrica. La mort de Ferran el Catòlic, sens dubte, podria haver fet canviar la història de manera sorprenent. Per algún motiu que desconeixem, aquest capítol de la història és poc conegut.

Però al cap i a la fi, per coses de la vida, en Ferran el Catòlic ha passat a la història com el gran monarca emprenedor, defensor de la cristiandat i descobridor del Nou Món.
En canvi, en Canyamàs, aquell pobre desgraciat, si apareix per algun lloc citat és en algun petit article de divulgació històrica o en manuscrits antics que el descriuen com a “pagès, bar e traidor malvat”, i no com al màrtir del poble que en realitat va ser.


Ruta del suplici a Joan de Canyamàs:

* Plaça del Rei: Pujada a la palestra i inici del suplici.
* Carrer del Blat: Amputació d'una mà.
* Plaça Nova: Amputació d'una cama a cops de destral.
* Plaça de Santa Anna: Amputació de l'altra cama.
* Passeig del Born: Amputació de l'altra mà, mort per dessagnació i incineració del cadàver.


http://altresbarcelones.blogspot.com/2007/10/joan-de-canyams-el-mrtir-oblidat.html


Editat per darrera vegada per Portalcat el Dj Mar 24, 2011 6:56 pm, editat 1 cop en total
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Re: L'atemptat fallit al Rei Ferran el Catòlic (Barçalona l'any 1492)

Missatge por Portalcat el Dj Mar 24, 2011 2:20 am

Si t'ha agradat aquesta història, jo la he trobat en aquest llibre "històries de la història de Barcelona" el podeu trobar a qualsevol llibreria, quiosc, biblioteca...

Històries de la Història de Barcelona
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum