Dos activistes denuncien "el genocidi" de Rabat contra el poble sahrauí + VIDEO

Ir abajo

Dos activistes denuncien "el genocidi" de Rabat contra el poble sahrauí + VIDEO

Missatge por Portalcat el Dl Nov 15, 2010 11:15 am

"A nosaltres ens volen matar, perquè estem donant el nostre testimoni", diuen la catalana Isabel Terraza i el mexicà Antonio López

Insten l'ONU i la Creu Roja a intervenir en la crisillegeix la resta de l'article:
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/internacional/20101115/dos-activistes-denuncien-genocidi-rabat-contra-poble-sahraui/589517.shtml
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Dos activistes denuncien "el genocidi" de Rabat contra el poble sahrauí + VIDEO

Missatge por Portalcat el Dl Nov 15, 2010 11:29 am

Geopolítica del Sàhara Occidental
Jaume Reixach

La rebel·lió dels saharians contra l’ocupació marroquina té unes importants connotacions que afecten el fràgil equilibri polític que viu el Magrib i pot esdevenir el desencadenant d’un agreujament de les tensions regionals i, de retop, internacionals. Veiem les peces del “puzzle”:

*Més enllà de les legítimes aspiracions saharianes a l’autodeterminació, el Front Polisario, instigador de la revolta d’Al-Aiun, és, en l’actualitat, un instrument totalment dominat pel Govern d’Algèria .

*Les relacions entre el Marroc i Algèria estan molt deteriorades, fins al punt que la frontera entre ambdós països està tancada des de l’any 1994

*Si el Front Polisario aconseguís la independència del Marroc, el Sàhara Occidental esdevindria un país satèl·lit d’Algèria que, d’aquesta manera, obtindria una estratègica sortida a l’Atlàntic i “envoltaria” per l’est i pel sud el país alauita

*L'Algèria mítica del president Ben Bella ha degenerat avui en un règim dictatorial, sota control dels militars. El principal aliat internacional del règim d’Abdelaziz Bouteflika és, paradoxalment, França, l’antiga potència colonial.

*En canvi, el Marroc –amb l’arribada de Mohamed VI al poder, ara fa onze anys- ha fet importants avenços cap a la democratització. Els seus principals aliats són, en aquests moments, l’Estat espanyol i els Estats Units. Per contra, les relacions amb França s’han anat refredant progressivament.

*Algèria és el principal subministrador de gas a l’Estat espanyol, a través d’un gasoducte que travessa el Marroc i l’estret de Gibraltar. A més, ha construït un nou gasoducte submarí que connecta directament amb Almeria i que, en l’actualitat, és motiu de litigi amb el Govern espanyol. En el rerafons també hi ha el conflicte econòmic que enfronta les autoritats algerianes amb l’empresa catalana Gas Natural a compte del preu del combustible importat i la competència directa del nou gasoducte submarí (amb participació accionarial francesa).

*Tant el Marroc com Algèria han fet, en els últims anys, fortes inversions en armament i protagonitzen una evident escalada militar.

Encara que la ministra d’Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, intenti treure “ferro” al conflicte del Sàhara Occidental, és evident que l’Estat espanyol es troba al mig del “foc creuat” que, a través del Front Polisario, s’està produïnt entre el Marroc i Algèria:

*Les relacions polítiques entre Madrid i Rabat passen per un molt bon moment, però la legítima reivindicació marroquina de Ceuta i Melilla pot pujar en qualsevol moment de to si el Govern ZP fes costat a les reivindicacions dels saharians

*Algèria té la paella pel mànec en el subministrament de gas a l’Estat espanyol i “apreta” de valent Gas Natural i la Moncloa per aconseguir més bon preu pels seus hidrocarburs i l’obertura del nou gasoducte d’Almeria de Medgaz, deixant sense sentit el gasoducte que ara passa pel Marroc

*França recolza la dictadura militar d’Algèria –que és un gran client de les exportacions franceses- i s’ha allunyat, cada cop més, del Marroc. Però, a la vegada, l’Elisi impedeix que el gasoducte d’Almeria connecti amb França i força, d’aquesta manera, una “guerra comercial” del gas a l’Estat espanyol.

Jo tinc tota la simpatia per la causa del poble saharià. Ara bé, cal assenyalar que els saharians són les víctimes propiciatòries d’un perillós joc geopolític i geoeconòmic a vàries bandes que es dirimeix a milers de quilòmetres de les seves “jaimes”, que s'enverina cada cop més… i que ja veurem com peta.

http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2010/11/geopolitica_del_sahara_occidental_18611.php
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Dos activistes denuncien "el genocidi" de Rabat contra el poble sahrauí + VIDEO

Missatge por Portalcat el Dl Nov 15, 2010 11:33 am

L'ambaixador i el cònsol del Marroc a Barcelona són expolisarios
Ahmed Ould Souilem i Ghoulam Maichane, abans de ser "captats" per Rabat, havien estat importants dirigents de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) a l'exili. El rei Mohamed VI els ha destacat a l'Estat espanyol per tal d'intentar contrarestar les simpaties que desperta el Front Polisario
La situació de tensió que es viu al Sàhara Occidental contrasta amb la política del rei del Marroc, Mohamed VI, i del Govern de Rabat. Per tal de solucionar el conflicte que es va encetar al 1975, amb l'ocupació marroquina de l'antiga colònia espanyola al Sàhara (anb la "Marxa verda"), el Govern marroquí està en condicions d'oferir un Estatut d'Autonomia -inspirat en el model de Catalunya- a la població sahrauí. Una comissió governamental, presidida per l'exambaixador del Marroc a Madrid, Omar Azziman, treballa des de fa mesos en el projecte de descentralització i regionalització del regne alauita, que hauria de culminar aviat amb la concessió d'una àmplia autonomia al Sàhara Occidental.

Per tal de visualitzar aquesta estratègia política, el Govern de Rabat ha designat dos sahrauís, antics dirigents del Front Polisario, per ocupar les dues representacions diplomàtiques més importants de l'Estat espanyol: es tracta d'Ahmed Ould Souilem (ambaixador del Marroc a Madrid; a la imatge) i Ghoulam Maichane (cònsol del Marroc a Catalunya i les Illes Balears). Aquests dos "polisarios arrepentits", tot i que no tenen una trajectòria diplomàtica remarcable, serveixen d'icona al Govern marroquí per tal de demostrar a la societat espanyola i catalana que hi ha sahrauís que no són independentistes i que aposten per la via autonomista que ofereix Rabat.

A nivell internacional, la causa del Front Polisario només té un suport remarcable a l'Estat espanyol. on hi ha una àmplia i activa xarxa social que defensa la independència del Sàhara Occidental. A banda, és clar, d'Algèria, país que acull el govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) a l'exili i manté els camps de refugiats de Tinduf. Per tal d'intentar contrarestar la simpatia generalitzada envers la lluita polisària que hi ha a l'Estat espanyol -en la qual s'hi han involucrat polítics i artistes espanyols de renom- Rabat ha decidit nomenar a Madrid i a Barcelona representants diplomàtics que procedeixen dels campaments de Tinduf.

El cas més cridaner és el del nou ambaixador marroquí al Regne d'Espanya, Ahmed Ould Souilem, que durant molts anys havia estat un estret col·laborador del president de la RASD, Mohamed Abdelaziz. En representació del Polisario, Souilem havia estat ambaixador sahrauí a diversos països àrabs i africans. Va desertar l'any passat i, un cop obtingut el "perdó" de Mohamed VI, ha estat recompensat amb l'estratègica ambaixada a Madrid.

El marcat perfil polític de l'ambaixador i del cònsol de Barcelona i la seva escassa experiència diplomàtica provoquen, de retop, problemes en el funcionament quotidià de les representacions diplomàtiques i en la relació amb les comunitats marroquines instal·lades a l'Estat espanyol i a Catalunya. Veus qualificades de la immigració marroquina a Barcelona mostren el seu desconcert per aquesta "obsessió antipolisària" que determina el nomenament dels nous representants diplomàtics i dubten de la seva eficàcia, tant de cara a l'opinió pública catalana com en el dia a dia pel que fa a la resolució dels tràmits habituals que concerneixen el consolat.


http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2010/11/l_ambaixador_i_el_consol_del_marroc_a_barcelona_son_expolisarios_18691.php
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Dos activistes denuncien "el genocidi" de Rabat contra el poble sahrauí + VIDEO

Missatge por Portalcat el Dl Nov 15, 2010 11:43 am

S’aplicarà la Llei de partits al PSOE?


Hi ha casualitats sinistres, i el destí ha volgut que la mateixa setmana que el Marroc ha atacat, assassinat i detingut a desenes de sahrauís en el campament d'al-Aaiun, amb el silenci còmplice del govern espanyol, PP i PSOE s’hagin unit de nou per endurir la Llei de Partits. I parlem de casualitats, perquè al Congrés dels Diputats s’han presentat els termes de l’acord entre els dos grans partits estatals per coartar encara més la llibertat al País Basc i arreu de l’Estat, introduint a la Llei de Partits la figura de la 'incompatibilitat sobrevinguda'. Aquesta novetat permet retirar l'acta a un representant escollit democràticament si la seva formació ha estat il·legalitzada i ell o ella no renúncia explícitament a la violència en un termini màxim de 15 dies.

Mentre PP i PSOE rubricaven aquest acord, els sahrauís estaven sent víctimes, novament, de la repressió de les autoritats marroquines, deixant uns resultats de “desenes de morts, milers de ferits i més de 2.000 detinguts”, segons ha explicat el delegat del Front Polisario a Catalunya, Oualad Moussa, que ha instat la comunitat internacional que obri una comissió per investigar el que ha titllat de “genocidi”.

Deixant de banda l’exactitud de les dades, que encara no es coneixen amb seguretat, el que és evident és que al campament d’al-Aaiun hi ha hagut un acte de violència totalment desproporcionada. Quina ha estat la resposta del govern espanyol, de la mà de la nova Ministra d’Exteriors Trinidad Jiménez? Que Espanya “lamenta” però no “condemna” l’atac. Jiménez s’ha excusat al·legant la confusió existent per aplaçar una decisió que, per interessos polítics, no s’atreveix a fer. La trista resistència de la ministra ha condemnar en ferm l’atac s’ha justificat, a més, pel fet que “cap institució, organisme ni govern ho ha fet” encara.

La doble vara de mesurar de l’Estat és flagrant. O és que només és necessari condemnar la violència quan es produeix a dins de l’Estat? I de les tortures, ja, no cal ni parlar-ne...

http://www.tribuna.cat/croniques/politica/86/93511-saplicara-la-llei-de-partits-al-psoe
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Dos activistes denuncien "el genocidi" de Rabat contra el poble sahrauí + VIDEO

Missatge por Contenido patrocinado


Contenido patrocinado


Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum