El model federal català arriba lluny, una nació i dinou Estats, a quatre continents

Ir abajo

El model federal català arriba lluny, una nació i dinou Estats, a quatre continents

Missatge por Portalcat el Dc Oct 13, 2010 11:03 am

1873. 1 nació i 19 Estats, a 4 continents


El projecte de Constitució de la Primera República espanyola de 1873 és deutor, en molts aspectes, de les ‘Bases per a la Constitució federal de la nació espanyola’ de 1868 redactades per Valentí Almirall.D’entrada, des de l’òptica actual, pot sorprendre que del que avui en diem Estat espanyol se’n digués ‘nació espanyola’, i que del que avui són nacions, nacionalitats o regions se’n diguessin ‘Estats’.

La raó fou el model: els Estats Units d’Amèrica, els ‘Estats’ de la ‘nació’ americana (que, de fet, és una franja de l’Amèrica del Nord anglosaxona). Així, segons l’article 1 del projecte de Constitució de 1873, «composen la nació espanyola els Estats». Aquests Estats són a 4 continents.

A Europa: els 4 Estats de l’antiga Corona d’Aragó (Catalunya, Aragó, Balears i València), els 2 Estats basconavarresos (les regions basques i Navarra que, a les Bases de 1868, són un «Navarra y Vascongadas»), el Principat d’Astúries (que el 1868 és «Asturias y Galicia»), els 3 de Castella (Castella la Vella, Castella la Nova i Extremadura, amb 1 més a les Bases de 1868: Lleó), Múrcia i els 2 Estats andalusos (els Estats d’Andalusia Alta i Andalusia Baixa, dits, el 1868, «Granada» i «Sevilla»).

A Amèrica, la nació espanyola es composa de 2 Estats: Cuba i Puerto Rico (el 1868, un sol estat: «Antillas»). A Àfrica, 1 Estat: Canarias (que, el 1868, és «Canarias y Costa de África»). A més, l’illa de Fernando Poo i «los establecimientos de África» esdevindran, en el futur, també, Estats. A Àsia, 1 Estat: Filipines. El model federal català arriba lluny.Francesc Roca.

http://www.histocat.cat/?msgOrigen=6&CODART=ART01159


ok
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum