Els beneficis econòmics de la independència

Publicar un tema nou   Respondre al tema

Ir abajo

Els beneficis econòmics de la independència

Missatge por Portalcat el Dt Set 07, 2010 11:50 pm

2010-09-03

La independència de Catalunya es juga en l'apartat econòmic. Amb aquesta premissa, el Centre Català de Negocis (CCN) ha presentat aquest divendres a la Borsa de Barcelona un llibre on s'explica els beneficis econòmics que Catalunya tindria en cas d'assolir un estat propi. Amb el nom de Catalunya, estat d'Europa, els 2.500 exemplars publicats, són un resum dels prop de 200 col·loquis que els membres de l'entitat han realitzat arreu de Catalunya per explicar els avantatges de l'emancipació de Catalunya de l'Estat espanyol.

El seu autor, Jaume Vallcorba, ha qualificat l'obra com un antídot 'contra la por a la sobirania de Catalunya', alhora que ha assegurat que el llibre té una intenció 'didàctica' que ajudarà a una millor comprensió de l'espoli que actualment pateix Catalunya. Per la seva banda, Ramon Carner, president de l'entitat, creu que aquest llibre serà una eina que marcarà el camí a les noves generacions de polítics catalans, i ha anunciat que se'n farà difusió en anglès.

Vallcorba creu que el referèndum d'Arenys de Munt, celebrat el passat 13 de setembre, ha esperonat la ciutadania que, ha dit, 'ja camina ràpidament per la sobirania'. L'autor també s'ha queixat dels nombrosos pals a les rodes que l'Estat posa al desenvolupament econòmic de Catalunya, i ho ha exemplificat amb la impossibilitat de la multinacional Volkswagen d'ubicar-se a Catalunya ja que no hi han les infraestructures suficients. Vallcorba ha aventurat que una cosa similar pot passar amb Chery, empresa automobilística que ha arribat a acords amb José Montilla per aterrar a Catalunya.

Mas i el concert econòmic

El president del CCN, Ramon Carner, ha declarat en el transcurs de la presentació, que l'aposta d'Artur Mas pel concert econòmic és un error. Carner creu que aquesta voluntat fa anys que hi hauria hagut de ser ja que 'si Catalunya hagués tingut un concert com el basc, ara no hi hauria sentiments d'independència'. D'aquesta manera, l'empresari creu que ara ja no és el moment i s'ha mostrat convençut que, a tenor de la duresa del Tribunal Constitucional, 'és molt més fàcil aconseguir la independència que el concert econòmic'.

Xifres que fan pensar:

* Els espanyols que són 38'5 milions d'habitants aporten 4.500 M€, els catalans que som 7'1 milions, aportem 13.097 M€ (74%). Dades del període 2004-2007.
* Amb un sistema de Seguretat Social propi, la pensió mitjana a jubilats i vídues s'incrementaria un 25% per persona (uns 200€/mes)
* S'abaixarien les cotitzacions d'empreses i treballadors un 14'7%, mantenint les actuals pensions.
* El dèficit fiscal de Catalunya s'incrementa cada any i ja supera l' 11% del PIB (al voltant dels 20 M€), una situació insòlita a Europa i a tot el món, una xifra escandalosa, que ha malmès el teixit productiu català i ens arrossega a una profunda crisi econòmica i nacional. El màxim de qualsevol autonomia o federació d'Europa o dels EUA és d'un 4%, la mitjana a tot el món és d'un 2-3%.
* 5 vegades més va costar la Terminal T4 de Barajas que la nova Terminal T1 del Prat (que és la major infraestructura construïda a Catalunya en 20 anys).
* El 38% dels trens de l'Estat, construïts als anys 70, són considerats "obsolets". Només el 9% d'aquests circulen per Madrid.
* La previsió de creixement d'infraestructures ferroviàries fins al 2015 són: 115 km i 25 noves estacions per Madrid i només 25 Km i 9 estacions en tot Catalunya.
* De tots els diners que es pressuposten per Catalunya en obres públiques, finalment només s'acaba invertint un 73,3%. Es com si cada 3 anys, en vingués 1 en què no s'invertís res. Joan Rosell, President de Foment del Treball.
* El dèficit fiscal de Catalunya és del 10,2% del PIB (18.595 M€), sent el més alt del món. El màxim de qualsevol autonomia o federació d'Europa o dels EUA és d'un 4%.
* 29 noves lleis i decrets redactats entre 2007 i 2008 per anular les competències establertes en el nou Estatut Català.
* Catalunya és situa per primera vegada en la història en 9a posició en poder adquisitiu d'entre totes comunitats autònomes d'Espanya, tot i ser la 4a en renda per càpita. Al 2006, Melilla avançà Catalunya en la classificació.
* Catalunya consumeix el 19% d'electricitat de tot l'estat, i s'hi inverteix un 2,4% entre 2008 i 2011.
* 30% menys de freqüències de trens té Rodalies-Mataró Barcelona que Rodalies Madrid-Alcalà, tot i ser la mateixa distància, el preu de bitllet a Catalunya és un 40% més car.
* 12,7 milions d'€ per Barcelona en mesures medioambientals per l'aeroport de Barcelona, 300 milions per Madrid.
* 20 km d'autovies a la província de Barcelona construïdes entre 1985-2005, 600 km a Madrid.
* Les comunitats més perjudicades a nivell econòmic de tot l'estat, són precisament les catalanes en aquest ordre: Balears, el País Valencià i Catalunya.
* 75 empreses grans de Catalunya van marxar cap a Madrid l'any 2006.
* Els alumnes catalans van només un 9% de les beques, tot i representar el 15% del total. El seu import fou, a més, un 20% inferior al de la mitjana estatal.
* 1.251 milions d'€ serien els beneficis de l'inexistent TGV Madrid-Barcelona-França. La línia Madrid-Sevilla ha generat un dèficit de 2.036m.
* Al 2004, l'any de la construcció de l'AVE a Catalunya, l'estat invertí 316€ per català, 1198€ per andalús i 894€ per madrileny.
* L'any 1900, Barcelona aportava a l'estat 147 milions de pessetes i en rebia 16. Madrid n'aportava 112 i en rebia 116.


Més informació:

* http://www.youtube.com/watch?v=vUm3VkVL3HY&feature=player_embedded
* http://www.ccn.cat/?q=content/espoli-fiscal
* http://www.ccn.cat/?q=node/9


http://www.laclosca.cat/contents.php?id=427&dr_folder=1
avatar
Portalcat
Admin

Nombre de missatges : 3515
Fecha de inscripción : 30/10/2009
Edad : 32
Ubicació : Barçalona

http://portalcatala.forocatalan.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
Pots respondre a temes en aquest fòrum